2016. január 22., péntek

A PC (politikailag korrekt) Európa meztelen !


A PC (politikailag korrekt) Európa meztelen !

„A PC beszéd célja nem csak az, hogy a liberalizmus híveinek megfelelő világnézet és észjárás kifejezési eszközéül szolgáljon, hanem az is, hogy minden más gondolkodási módot lehetetlenné tegyen.«

George Orwell az 1984 című politikai regényében lefestett egy olyan elképzelt világot, amely erőszak és manipuláció útján uralta az ember gondolatait. A fenti idézet nem más, mint a történetben a manipuláció eszközeként használt »újbeszél«-nek a liberális valóságra vetített átirata.

Az idézetben az eredetileg szereplő »Angszoc« szó a »liberalizmus« szóra cserélve, az »újbeszél« szó pedig a »PC beszéd« kifejezéssel helyettesítve rávilágít az orwelli negatív jövőkép és a PC világ közti hasonlóságra, ahol a manipulatív szándék és a módszer ugyanaz.

A történetben, ahogyan manapság is, az embert igyekeznek megfosztani a természetességtől, a szavakat pedig eredeti jelentésüktől. Ez a módszer jelen van a mindennapjainkban: a liberálisok egyes szavakat megbélyegeznek, újakat találnak ki helyettük, jelentésüket átalakítják. Teremtenek egy olyan keretrendszert, amin kívül számukra nem létezik elfogadható narratíva.

Akik mégis használják az eredeti jelentésüktől megfosztott, a liberálisok szerint nem PC szavakat, megbélyegzést remélhetnek tőlük maguk is. Rájuk sütik, hogy e szavak használatával kiírják magukat a politikailag korrekt beszéden alapuló – végső soron liberális – demokráciából.

Pár éve azonban elindult egy folyamat, és ma már látjuk, hogy a PC Európa meztelen. Egyre többen kezdik ezt felismerni, tőlünk nyugatabbra is. A nevetségessé vált »politikailag korrekt« rendszer utolsó »gondolatrendőreitől« pedig már egyre kevesebben fogadják el, hogy a PC beszéd lenne a valóban korrekt beszéd.”
(Pálfalvi Milán írása)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...