2016. március 18., péntek

Szokatlanul őszintén beszélt a kulisszák mögötti titkokról Obama


Az amerikai elnököt bosszantják a „potyautasok”, akiknek semmi sem drága, és olyan katonai akciókba akarják Washingtont belevinni, amelyek nem szolgálják a szuperhatalom érdekeit.

Internacionalistának és idealistának tartja magát, de belefáradt az Amerikával szembeni folytonos elvárásokba és követelésekbe. Bosszantják a „potyautasok”, akiknek semmi sem drága, és olyan katonai akciókba akarják Washingtont belevinni, amelyek nem szolgálják a szuperhatalom érdekeit. Ilyen mások mellett a szövetséges Szaúd-Arábia, de Franciaország és Anglia is – mondta a lassan búcsúzó Barack Obama az Atlantic című lapnak. A nagy terjedelmű írásban az amerikai elnök szokatlan őszinteséggel beszélt külpolitikájáról.

Íme néhány érdekesség:

1.
A közel-keleti helyzet kapcsán Obama Don Corleonét idézi, A keresztapa című filmből:

„Amikor úgy gondolod, hogy végre kiléphetsz, mindig visszahúznak.”


2. 2008-as kairói beszédéről: 
„Az volt az érvem, hogy tegyünk úgy, mintha nem Izrael lenne a Közel-Kelet problémája.”

3. Az arab tavasz tunéziai és egyiptomi tüntetőit az angolok ellen lázadó 1773-as bostoni patriótákhoz és Rosa Park polgárjogi harcoshoz hasonlítja.

4. A közel-keleti vezetők közül leginkább Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökben csalódott, akitől remélte, hogy támogatja a palesztinokkal való kiegyezést, a „két állam” megoldást. 

Csalódott Recep Tayyip Erdogan török elnökben, akiben a Kelet és Nyugat közötti mérsékelt összekötőt látta, de autokrata vezető lett belőle. Hatalmas hadseregével segíthetne Szíriában, de nem teszi. Abdullah jordán királyban is csalódott, aki a háta mögött panaszkodott az amerikai Kongresszusnak külpolitikájára.

5. A 2011-es líbiai beavatkozás előtt az Obama-kormány megosztott volt. Míg Joe Biden alelnök az intervenció ellen, addig Hillary Clinton mellette érvelt. Biden meg is jegyezte, hogy Clinton hasonlítani akar Golda Meir keményvonalas izraeli miniszterelnök asszonyhoz. A líbiai fiaskóért Obama a „potyautas” Sarkozyt és Cameront is bírálja. Mindketten vezető szerepet ígértek, de cserbenhagyták Amerikát. „Sarkozy azt harsogta, hogy ők vezették a légitámadásokat, holott mi semmisítettük meg a líbiai légierőt, mindent előkészítettünk az intervencióhoz.” A következő évben Sarkozy megbukott, Cameronnak pedig más dolga akadt. Líbia kaotikussa vált, vagy, ahogy Obama barátai között emlegeti, „shit show” (nagy szar) lett.

6. A líbiai intervenció kudarca meggyőzte Obamát: Amerika nem vállalhatja, hogy a Közel-Keletet és Észak-Afrikát kormányozza.


7. Obama visszautasította, hogy a tüntetőkből ellenzékké vált szíreket felfegyverezze.

8. Az amerikaiak a szíriai beavatkozást a vegyi fegyverek használatához kötötték. 2012-ben ezt állítólag Aszad meg is tette. John Kerry és Joe Biden katonai támadásra ösztökélte az elnököt, hiszen „az Egyesült Államok hiteléről” volt szó. Egy nagyhatalom nem blöffölhet – figyelmeztetett Biden. Obama visszalépett, nem támadta meg Szíriát. 

Itt emlékezhetünk a VilagHelyzete cikkére, aki akkor szinte percre pontosan tudósított a színfalak mögül a készülő támadásról, majd annak lefújásáról.....„Az amerikai hitelesség megőrzése vezetett Vietnamhoz is” – emlékeztetett az elnök. „Csak azért bombázni, hogy megmutassuk: hajlandóak vagyunk bombázni – a legrosszabb indok a háborúra.”

9.
A be nem avatkozás felháborította a szövetségeseket, köztük Franciaországot és a szunnita arab országokat.


10. Az amerikai hírszerzés még 2014 elején is marginális szervezetnek ítélte az Iszlám Államot (ISIS), Obama pedig középiskolás sportcsapatként jellemezte őket. 2014 közepére azonban világossá vált, hogy fontosabb a dzsihadisták, mint Aszad ellen harcolni. 
Obama a 2008-as Batman filmhez, hasonlította a helyzetet. A film kezdőjelenetében a bandavezérek találkoznak, mert fel akarják osztani a várost. Ekkor jön Joker, és lángba borul minden. „Joker olyan, mint az ISIS. Megvan hozzá az ereje, hogy egy egész régiót lángba borítson. Ezért kell ellene harcolni.”

11. „Putyin egyenrangú partnerünknek akar mutatkozni. Nem buta, tudja, fontos lenne ezt bizonyítani, akkor, amikor Oroszország pozíciói jelentősen meggyengültek a világban. De azzal nem lesz globális tényező, ha a Krímet megszállja, Aszadot pedig felpumpálja.”

12. „Az az igazság, hogy Ukrajna, amely nem NATO-állam, akármit csinálunk, mindig is ki lesz téve az orosz katonai erőnek.”

13. Obama realistának tartja Ukrajnával kapcsolatos álláspontját: „Ukrajna a példa arra, hogy tisztázni kell: mi a mi érdekünk, miért vagyunk hajlandóak háborúba menni.

Forrás: Válasz.hu / Atlantic

2 megjegyzés:

  1. ez kamu... a ciklusa végén már mondhat bármit az ember... másra mutogatni könnyű, nem hiába volt amerikai elnök, ugyanolyan stróman, most meg előadja a nagy "megbántammindent" monológját....

    VálaszTörlés
  2. Most ugyan ezt teszik EUval csak nem lőfegyverekkel hanem a szétqrt országok migránsainak betolatásával - finanszirozva!
    Ez legalább olyan mint a vegyi vagy bármilyen fegyver mert nem fognak hazamenni és európa polgárháboruba sodrodik a kulturák különbözőségéből adva.
    Pont ugy is viselkednek mint a katonák mert azokat tolták be embecsempészek segitségével - hogy minek nevezték el a csempészeket az tök mindegy.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...