2016. május 14., szombat

Elbukhat az EU-Török paktum, megindulhatnak a bevándorlók Ankara fenyegetése szerintHoltpontra jutottak a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére vonatkozó tárgyalások, az Európai Bizottságnak új formulával kell előállnia a probléma megoldásához – figyelmeztetett Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter, aki Johannes Hahn uniós bővítési biztossal tárgyalt tegnap Brüsszelben. 

Sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette, jelen pillanatban nem nagyon bízik benne, hogy létrejön a vízumliberalizációs megállapodás a felek között. Az uniós vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie, emlékeztetett az MTI. Hiányosságok öt területen vannak, köztük a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában. Recep Tayyip Erdogan török államfő viszont a múlt héten leszögezte, szó sem lehet az unió által vitatott törvény módosításáról. Bozkir erre utalva az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás Achilles-ínjának nevezte a terrorellenes törvény feletti vitát.


Hozzátette, az ország jelenlegi biztonsági helyzetében politikailag kivitelezhetetlen a jogszabály módosítása. Számos nemzetközi jogvédő szervezet szerint a hatályos török jogszabályban túlságosan tágan értelmezik a terrorizmus és a terrorista cselekmények fogalmát, és a törvényt felhasználva újságírókat és ellenzékieket börtönöznek be a hatóságok.

A török miniszter szavai fokozzák az aggodalmakat az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény jövőjét illetően. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben az unió nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a törökök válaszlépésként megnyitják a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. Éppen tegnap jelentette az uniós határigazgatási ügynökség, a Frontex, hogy áprilisban 90 százalékkal csökkent a Törökországból a görög partokra érkezett migránsok száma. A Frontex adatai szerint mindössze 2700 ember érkezett Görögországba vízi úton Törökországból. Az ügynökség szerint az eredmény a szigorúbb határellenőrzés és az EU és Törökország között létrejött megállapodásnak köszönhető. A jelentés szerint a megállapodás értelmében valamennyi illegálisan útra kelt migránst visszafordították Törökországba. A Frontex arról is tájékoztatott ugyanakkor, hogy Észak-Afrikából 8370 – főként eritreai, egyiptomi és nigériai – migráns érkezett a hosszabb és veszélyesebb földközi-tengeri útvonalon keresztül Olaszországba.
Olaszország megerősítette az Ausztriába tartó személy- és járműforgalom ellenőrzését, ezért egyelőre nincsen szükség határzár építésére a Brenner-hágónál – jelentette ki Angelino Alfano olasz belügyminiszter az osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával tegnap a Brenner-hágó osztrák oldalán tartott sajtótájékoztatón. Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy fokozzák az Olaszországból Ausztriába átlépő vonatok utasainak ellenőrzését, hogy illegális bevándorló ne tudjon átkelni vasúttal a két ország közötti határon.

Forrás: Magyar Idők

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...