2016. május 2., hétfő

Katar ex-külügyminisztere beismerte, hogy a polgárháborút Katar és Szaúd-Arábia robbantotta ki Szíriában, majd terjesztette el


A Financial Timesnak adott friss interjúban Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani, Katar korábbi külügyminisztere országa döntő szerepéről beszélt a szíriai polgárháború eszkalálódásában. Az interjú jogi terhe és nagy fontossága ellenére nem kapott számottevő visszajelzést az arab vagy a nyugati főáramú média részéről.

Az egyetlen kivétel az "ABNA" hírügynökség által publikált cikk, melyben a cikk írója arra kérte az amerikai, szaúdi és katari hatóságokat, hogy erősítsék vagy cáfolják meg az állítólagos beavatkozásokat.

"Ami Szíriában történt, az nem egy forradalom volt, hanem egy nemzetközi vita két világhatalom között" 
- mondta Al Thani a Finacial Timesnak. Kihangsúlyozta az Egyesült Államok szerepét a Szíriába vezető út kikövezésében Katar és Szaúd Arábia számára hozzátéve: 

"Kimondom a kimondhatatlant, amikor elkezdtünk beavatkozni a szíriai politikai színtéren, biztosak voltunk abban, hogy Katar hamarosan átveszi a vezetést, és ez részben annak volt köszönhető, hogy a szaúdiak vonakodtak egyértelműen beavatkozni az országban. De a játék megváltozott, amikor a szaúdi monarchia a közvetlen beavatkozás mellett döntött és megkértek bennünket, hogy üljünk le a hátsó ülésen. Ez vezetett a versenyhez köztünk és köztük.

A példátlan vallomás egy egészen más perspektívába helyezte a történetet, elrontva a régi mesét, melyet újra és újra elmondtak a szaúdi és az amerikai hatóságok. Azon állításokat, hogy ez egy forradalom, hogy Bassár el-Aszad megöli a saját embereit, hogy Irán az instabilitás fő oka a régióban, hogy a szíriai ellenzék szavahihető, vagy hogy a "főbiztosok" eltökéltek a politikai megoldás elérésében Genfben.

Érdemes megjegyezni, hogy a nyilatkozatnak jogi vagy akár büntetőjogi következményei is lesznek Szaúd-Arábiára, Katarra és az Egyesült Államokra nézve, és a szíriai kormány jogos igénnyel léphet fel több milliárd dollárt követelve kártérítésként az újjáépítésre.

1 megjegyzés:

 1. Kicsi buddha!

  Ha már lopsz az Új Világtudat oldalról, akkor lopj rendesen. Tüntesd már fel a forrást légszíves (élő linkkel), vagy töröld a cikket!

  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/05/katar-ex-kulugyminisztere-kitalal-katar.html

  Üdvözlettel:

  Harmat János

  Új Világtudat

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...